Video campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen voeren?
Veel politieke partijen maken gebruik van video’s tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het moet wel, want naast flyers op straat uitdelen en mensen in levende lijve te woord staan, is een filmpje de beste manier om een kiezer te bereiken.
Als je het zoekwoord ‘gemeenteraadsverkiezingen 2018’ bij YouTube intypt, krijg je meer dan 1.200 filmpjes in de resultaten te zien. Het gaat hard. Vooral de ‘zwevende kiezer’ zal bereikt en overtuigd moeten worden om te gaan stemmen.
Ik heb een paar typische (en minder typische) voorbeelden van campagne video’s voor je uitgezocht en deze beoordeeld vanuit het standpunt van Video Consultant, die zelf ook een ‘zwevende kiezer’ is. 🙂
Nieuwsitem
Klassieke ‘nieuwsitem’
Stabiel en betrouwbaar format: met een voice-over en een interviewer. Dit is de meest gebruikte video vorm, maar amper boeiend.
Talking Head
‘Talking Head’ oftewel ‘pratende kop’
De kandidaat staat en praat. Tja… het is een keuze… hier met Wilders.
Video pitch
Pitch
Een pitch van een lijsttrekker, waar elke zin begint met ‘Ik sta voor…’. Nou, in beeld staat hij voor een boekenkast. Geen externe microfoon, jammer.
Een kandidaat op straat. Leuk idee, maar alweer: het geluid! Een externe microfoon is echt ‘een must’, zeker bij de opnames in de open lucht.
Deze kandidaat staat op het balkon, met een beeldsprekende en passende achtergrond. Zijn presentatie kon iets minder ‘voorgeleest’ zijn…
Als je voor een pitch vorm kiest, probeer dan je belangrijkste punten ook in beeld te krijgen als ‘bulletpoints’ (tekst in beeld). De kans is dan groter dat de kiezer werkelijk iets van je programma onthoudt.
Humor
Humor
Lichte satire met humor. Waarom niet? Ik heb wel gelachen om dit filmpje uit Antwerpen.
Sfeerimpressie
Sfeerimpressie
Lief bedacht en met liefde gemaakt, maar helaas met een mobieltje. En waarom hang je jouw kandidaten in de boom?!
Video Vlog
Vlog (in combinatie met professionele opnames)
Geen politieke vlog, wel goed gedaan:
Wel politieke onderwerp:
Deze vorm raad ik aan als je video wilt gebruiken in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De vlogstijl is dynamisch en helemaal van deze tijd. De presentatrice maakt eigen opnames, terwijl de opnameploeg (cameraman en geluidsman) de actie, de omgeving en de presentatrice filmt. Resultaat: een langere video die helemaal niet lang voelt, leuk is om naar te kijken en makkelijk te volgen is. Ook de duurste en meest tijdrovende van alle video vormen, dat wel.
Tips
Tips video campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen
Er zijn vele geschikte video vormen die een politieke partij in haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 kan gebruiken. Aandachtspunten (vanuit het standpunt van Video Consultant, niet van ‘zwevende kiezer’):
- Gebruik een video vorm die het beste bij je doelgroep past (qua leeftijd, levensstijl en social media gebruik).
- Kies binnen je budget een videomaker die een externe microfoon heeft en weet hoe die deze moet gebruiken.
- Prop niet te veel informatie in je video. Als het niet anders kan, vraag dan de maker om de belangrijkste punten met ‘bulletpoints’ als tekst in beeld te brengen.
- Maak een aantal korte video’s in plaats van alle kandidaten en hun campagne onderwerpen tegelijkertijd in een film te zetten. Door het op te delen in verschillende video’s kijkt het prettiger, is het makkelijker vindbaar en heb je genoeg video content om op social media te delen.
- Deel je video’s op social media. Tag kandidaten en zorg dat iedereen op de kandidatenlijst een reactie plaatst. Zo bereik je meer kiezers.
Het delen van video content op social media is het belangrijkste. Lees de blog ‘Video voor social media – lengte en voorwaarden’ waar je rekening mee moet houden als je je video deelt op verschillende social media platforms.
Ik ben zeer benieuwd welke politieke partijen gaan opvallen met een leuke video campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Heb jij al iets leuks en sprekends voorbij zien komen? Post een link naar de video in de reacties!