Hoe kom je bovenaan bij YouTube?
YouTube-marketing kan overweldigend zijn, maar als je bovenaan bij YouTube wilt komen staan, zijn er maar paar factoren beslissend. Als je deze in je videomarketing strategie weet te gebruiken, kom je hoger in de YouTube zoekresultaten. Ik zet de vijf belangrijkste factoren voor je op het rijtje.
6 tips om bovenaan bij YouTube te komen
1. Kijkers actief betrekken
En zeer belangrijke factor om hoog in YouTube en Google te scoren. Beide zoekmachines moeten zien dat je video echt waardevolle content is. Dat berekenen ze aan de hand van het aantal ‘likes’, deelacties en reacties op je video. Je hebt dus een actief publiek nodig.
Hoe betrek je jouw publiek, hoe zet je ze in actie? Door er om te vragen!
- Nodig in je video je publiek uit om te reageren en je video te delen.
- Vraag ze om een ‘duimpje’ te geven, als ze je video leuk hebben gevonden.
- Stel voor dat ze zich abonneren om niks te missen.
- Stel een vraag die ze in de comments mogen beantwoorden.
TIP: Bezoek ook andere YouTube kanalen waar jouw ideale klant te vinden is. Het kan een kanaal van je concullega zijn J Kijk aandachtig de video content en laat een eerlijke, positieve reactie achter. Zowel de beheerder van het YouTube kanaal als de volgers kunnen als reactie op jouw comment ook jouw kanaal gaan bekijken en reageren.
2. Kijkersloyaliteit vs. kijktijd
Twee zeer belangrijke YouTube factoren die je in de gaten moet houden zijn: Kijkersloyaliteit + Kijktijd. Je vindt ze in de Analytics rechts onderaan elke video op je kanaal. Hoe hoger de resultaten van beiden, hoe hoger de positie van je video in YouTube.

youtube analytics voorbeeld
Kijkersloyaliteit laat zien hoeveel procent van je video is bekeken, voordat er op iets anders is geklikt. Deze factor moet boven de 70% liggen om bovenaan bij YouTube te komen.
Kijktijd is hoeveel tijd (min:sec) je kijkers letterlijk hebben gekeken naar je video’s.
Je zou denken: ‘Hoe korter de video, hoe beter. Want dan hebben ze mijn hele filmpje bekeken!’ Kijkersloyaliteit is een logisch doel van elke video creator. Echter het doel van YouTube is mensen zo lang mogelijk op het platform te houden. De Kijktijd weegt dus zwaarder dan de Kijkersloyaliteit.
Voorbeeld:
Video A is 10 minuten lang. Mensen kijken gemiddeld 5 minuten. De Kijkersloyaliteit is dan 50%.
Video B is 1 minuut lang. Mensen kijken de hele video. De Kijkersloyaliteit is dus 100%.
Resultaat: Video A komt hoger in YouTube, omdat de kijkers gemiddeld 5 keer langer op YouTube zijn gebleven dan bij video B.
TIP: Heb je 100% Kijkersloyaliteit, maar staat bovenaan bij YouTube een video over hetzelfde onderwerp van iemand anders? Bedenk of je jouw video langer kan maken dan de video die op nummer 1 staat (wel met een super waardevolle content!). Zo gaat jouw Kijktijd groeien.
3. YouTube en social media marketing
Dat weet iedereen: delen op social media is belangrijk om meer betrokkenheid, meer kijkers en meer traffic te creëren. En dat allemaal helpt je video om bovenaan bij YouTube te komen staan.
Je video content is niet altijd voor elk social media kanaal geschikt. Welke voorwaarden gelden op verschillende social media platforms (Facebook, Instagram, Twitter, Linked In e.d.) vind je in deze blog.
TIP: Wat niet iedereen weet: deel je video op social media binnen de eerste 24 uur nadat je je filmpje op YouTube hebt geüpload. Zo creëer je de grootste impact.
4. ‘1 probleem – 1 oplossing – 1 video’
Bouw je video op rondom één onderwerp. Als je een video maakt over het leggen van kliklaminaat ga je niet beginnen met een wiskundeformule om het aantal nodige verpakkingen per vierkante meter te berekenen. Je kijker zoekt op ‘kliklaminaat leggen’, wat betekent dat hij alle vloeronderdelen waarschijnlijk al heeft besteld. Maak gewoon een andere video over ‘kliklaminaat per meter berekenen’. 😉
5. Lange SEO zoekwoorden (longtail keywords)
Denk goed na over de titel van je video. Bedenk welke woorden mensen werkelijk in het zoekvenster typen. Meestal gebruiken ze meer dan 1 woord om antwoord te vinden. Dat noemen we ‘lange zoekwoorden’ of ‘longtail keywords’.
Gebruik deze exacte woorden om een duidelijke titel voor je video te maken. Mensen klikken op een video als een titel het antwoord op hun vraag belooft.
Zet de lange zoekwoorden ook in je video omschrijving. En zeg die woorden ook letterlijk in je video. Want je gaat je video ondertitelen en dan komen ze ‘in schrift’ als content van je video weer terug.
YouTube kan geen afbeeldingen indexeren en je moet dus letterlijk ‘vertellen’ wat er in je video gebeurt. Zoekwoorden in je titel, omschrijving en je ondertiteling zijn sterke aanwijzingen voor de zoekmachine dat je video echt de content bevat die jij belooft.
TIP: Heb je moeite met het bedenken welke zoekwoorden je kijkers gebruiken? Download hier het gratis stappenplan om snel en simpel de juiste zoekwoorden te vinden: ‘Vind wat je klant zoekt in 6 eenvoudige stappen’.
6. Thumbnail (Video miniatuur)
Wanneer je een video op YouTube zet, kiest YouTube automatisch drie screenshots uit je video waaruit je er één mag kiezen. Dat heet ‘thumbnail’ en het wordt je startscherm (het plaatje dat je kijkers zien, voor ze op Play klikken). Als je een promotievideo hebt gemaakt van je productpresentatie dan is een afbeelding van de aanwezige fotograaf niet echt representatief voor je video, toch?
Je video moet opvallen. Op je zakelijke YouTube kanaal mag je een zogenaamde ‘custom thumbnail’ gebruiken. Daarop geef je duidelijk de titel aan, laat je je gezicht zien en maak je het opvallend en herkenbaar met merkkleuren en lettertypes.
TIP: Een YouTube thumbnail kan je makkelijk met www.canva.com maken. Zodra je video op internet staat, Google dan even op je zoekwoorden en kijk of je video tussen de andere content opvalt.

voorbeeld_thumbnails
Nu weet je hoe kom je bovenaan bij YouTube. Ben je geïnteresseerd in video(marketing)? Schrijf je in en krijg alle artikelen gewoon in je mailbox.
Succes!
Jeanette
Goede info